Založ si blog

Bezkofeínová káva s kofeínom?

Ak ste sa rozhodli vylúčiť zo svojho života kofeín, či už zo zdravotných alebo iných dôvodov a klasické espresso ste nahradili bezkofeínovým, vedzte, že kofeínu ste sa nezbavili.

Bezkofeínová káva je z 97 % zbavená kofeínu. Existujú dva základné postupy odstraňovania kofeínu z kávy – pomocou organických rozpúšťadiel alebo tzv. švajčiarskou „mokrou“ metódou. V prvom prípade sa zrnká kávy napučia (vodnou parou), aby sa rozpúšťadlo, ktoré viaže kofeín, dostalo do vnútra zrna. Tento postup sa niekoľkokrát opakuje a potom prichádza na rad sušenie. Mokrá metóda je drahší variant odstraňovania kofeínu. Zrnká kávy sú namáčané vo vode pre vylúhovanie kofeínu. Na uhlíkových filtroch sa potom z vody odstraňuje kofeín, výluh bez kofeínu sa používa na dekofeinizáciu kávy. Potom sa zrná vysušia, aby dosiahli požadovanú hranicu vlhkosti. Ani jeden z týchto postupov však neodstráni z kávy všetok kofeín. V rámci viacerých výskumov bolo zistené, že obsah kofeínu je v bezkofeínovej káve rôzny.

Pozrite si obsah kofeínu v jednotlivých nápojoch TU.

Ľudia sa pri bezkofeínovej káve zvyčajne sťažujú, že káva má mierne kyslastú chuť a nemá ani zďaleka takú chuť ako klasická prekvapkávaná káva. Kyslosť bezkofeínovej kávy sa hlavne prejavuje pri káve odrody Robusta, ktorá je celkovo hodnotená ako menej kvalitná v porovnaní s Arabicou. Zrná kávy Arabica preto umožňujú výrobu kvalitnejšej a chutnejšej bezkofeínovej kávy. Pravidelné kyslé dávky nášmu telu neprospievajú a môžu spôsobiť celý rad zdravotných problémov od pálenia záhy, vredov, osteoporózy až po zápal močových ciest.

Kávičkujeme spolu už dva roky a my vás odmeňujeme

21.06.2016

Presne 3. júna 2014 sme spustili našu stránku www.kavickujeme.sk. Ako dvaja správni milovníci kávy sme spojili svoje sily a vytvorili tak internetovú stránku venovanú iba káve. V žiari reflektorov viac »

Aké údaje si treba všímať na obale kávy?

19.05.2015

Každý máme svoju obľúbenú značku kávy, či už radšej nakupujeme celozrnnú kávu alebo už pomletú, na trhu máme na výber veľké množstvo značiek kávy a práve tento fakt nám výber neuľahčuje. viac »

Írska káva

03.04.2015

Už z názvu Írska káva je zrejmé, že jej pôvod treba hľadať v Írsku, konkrétne na západnom pobreží v meste Foynes. Tu si v roku 1943 Brendan O´Regan otvoril reštauráciu a kaviareň v budove viac »

Nobelova cena

Nobelovu cenu za literatúru možno tento rok Švédska akadémia neudelí

25.04.2018 21:30

Švédska akadémia má 18 členov, tento mesiac ale niekoľko z nich oznámilo, že sa naďalej nebudú zúčastňovať na schôdzach.

navigačný systém, galileo, vesmír

Únia môže odstrihnúť Britov od GPS systému Galileo. Urobia si vlastný?

25.04.2018 21:16

Británia zvažuje vytvorenie satelitného navigačného systému, ktorý by bol konkurentom projektu Európskej únie Galileo.

Faltýnek

Začali sa ďalšie rokovania o českej vláde medzi ČSSD a ANO

25.04.2018 20:57

Témou rokovaní budú odvolanie poslancov strany SPD z vedúcich pozícií v Poslaneckej snemovni Parlamentu ČR a poistky proti hlasovacej koalícii SPD.

Zeman, Kiska,

Prezident Zeman naznačil, že by Česko mohlo presunúť svoju ambasádu do Jeruzalema

25.04.2018 20:40

Podľa Zemana by malo ísť o prvú fázu presunu českých inštitúcií z Tel Avivu do Jeruzalema.

kavickujeme.sk

Všetko o káve čo nás zaujíma, lebo ju pijeme každý deň. Hovorí sa, že človek by mal robiť to, čo ho najviac baví. To vysvetľuje mojú záľubu ku káve a písanie rôznych článkov o nej :) Môžete ma podporiť aj likeami na fb facebook.com/kavickujeme

Štatistiky blogu

Počet článkov: 7
Celková čítanosť: 8913x
Priemerná čítanosť článkov: 1273x

Autor blogu

Kategórie