Založ si blog

Bezkofeínová káva s kofeínom?

Ak ste sa rozhodli vylúčiť zo svojho života kofeín, či už zo zdravotných alebo iných dôvodov a klasické espresso ste nahradili bezkofeínovým, vedzte, že kofeínu ste sa nezbavili.

Bezkofeínová káva je z 97 % zbavená kofeínu. Existujú dva základné postupy odstraňovania kofeínu z kávy – pomocou organických rozpúšťadiel alebo tzv. švajčiarskou „mokrou“ metódou. V prvom prípade sa zrnká kávy napučia (vodnou parou), aby sa rozpúšťadlo, ktoré viaže kofeín, dostalo do vnútra zrna. Tento postup sa niekoľkokrát opakuje a potom prichádza na rad sušenie. Mokrá metóda je drahší variant odstraňovania kofeínu. Zrnká kávy sú namáčané vo vode pre vylúhovanie kofeínu. Na uhlíkových filtroch sa potom z vody odstraňuje kofeín, výluh bez kofeínu sa používa na dekofeinizáciu kávy. Potom sa zrná vysušia, aby dosiahli požadovanú hranicu vlhkosti. Ani jeden z týchto postupov však neodstráni z kávy všetok kofeín. V rámci viacerých výskumov bolo zistené, že obsah kofeínu je v bezkofeínovej káve rôzny.

Pozrite si obsah kofeínu v jednotlivých nápojoch TU.

Ľudia sa pri bezkofeínovej káve zvyčajne sťažujú, že káva má mierne kyslastú chuť a nemá ani zďaleka takú chuť ako klasická prekvapkávaná káva. Kyslosť bezkofeínovej kávy sa hlavne prejavuje pri káve odrody Robusta, ktorá je celkovo hodnotená ako menej kvalitná v porovnaní s Arabicou. Zrná kávy Arabica preto umožňujú výrobu kvalitnejšej a chutnejšej bezkofeínovej kávy. Pravidelné kyslé dávky nášmu telu neprospievajú a môžu spôsobiť celý rad zdravotných problémov od pálenia záhy, vredov, osteoporózy až po zápal močových ciest.

Kávičkujeme spolu už dva roky a my vás odmeňujeme

21.06.2016

Presne 3. júna 2014 sme spustili našu stránku www.kavickujeme.sk. Ako dvaja správni milovníci kávy sme spojili svoje sily a vytvorili tak internetovú stránku venovanú iba káve. V žiari reflektorov viac »

Aké údaje si treba všímať na obale kávy?

19.05.2015

Každý máme svoju obľúbenú značku kávy, či už radšej nakupujeme celozrnnú kávu alebo už pomletú, na trhu máme na výber veľké množstvo značiek kávy a práve tento fakt nám výber neuľahčuje. viac »

Írska káva

03.04.2015

Už z názvu Írska káva je zrejmé, že jej pôvod treba hľadať v Írsku, konkrétne na západnom pobreží v meste Foynes. Tu si v roku 1943 Brendan O´Regan otvoril reštauráciu a kaviareň v budove viac »

BRATISLAVA: Obnova električkovej trate

DPB: Električková trať na Špitálskej je spôsobilá na prevádzku

24.11.2017 13:01

Dopravný podnik Bratislava už podal žiadosť o kolaudáciu a električkovú dopravu spustí, keď dostane rozhodnutie.

upratovanie, škola, školník,

Tabuľkové platy vo verejnej správe sa zvýšia

24.11.2017 13:00

Zamestnanci vo verejnej správe sú už roky odmeňovaní podľa tarifných tabuliek, ktoré im často nezaručujú ani minimálnu mzdu.

Plyn, energia, bývanie, oheň

Ukrajinský Naftogaz sa vyhýba plynu z Ruska, nedoviezol ani kubík

24.11.2017 12:59

Ukrajinská štátna energetická spoločnosť Naftogaz za prvých desať mesiacov tohto roka doviezla 7,5 mld. kubických metrov plynu z Európy.

Kosovo opozícia

Kosovskí poslanci v parlamente hádzali vajcia a vypúšťali slzný plyn, zadržali ich

24.11.2017 12:53

Albina Kurtiho, Doniku Kadajovú Bujupiovú a Albulenu Haxhiuovú z ľavicového hnutia Sebaurčenie! zadržali pri príchode do parlamentu.

kavickujeme.sk

Všetko o káve čo nás zaujíma, lebo ju pijeme každý deň. Hovorí sa, že človek by mal robiť to, čo ho najviac baví. To vysvetľuje mojú záľubu ku káve a písanie rôznych článkov o nej :) Môžete ma podporiť aj likeami na fb facebook.com/kavickujeme

Štatistiky blogu

Počet článkov: 7
Celková čítanosť: 8641x
Priemerná čítanosť článkov: 1234x

Autor blogu

Kategórie