Bezkofeínová káva s kofeínom?

Ak ste sa rozhodli vylúčiť zo svojho života kofeín, či už zo zdravotných alebo iných dôvodov a klasické espresso ste nahradili bezkofeínovým, vedzte, že kofeínu ste sa nezbavili.

Bezkofeínová káva je z 97 % zbavená kofeínu. Existujú dva základné postupy odstraňovania kofeínu z kávy – pomocou organických rozpúšťadiel alebo tzv. švajčiarskou „mokrou“ metódou. V prvom prípade sa zrnká kávy napučia (vodnou parou), aby sa rozpúšťadlo, ktoré viaže kofeín, dostalo do vnútra zrna. Tento postup sa niekoľkokrát opakuje a potom prichádza na rad sušenie. Mokrá metóda je drahší variant odstraňovania kofeínu. Zrnká kávy sú namáčané vo vode pre vylúhovanie kofeínu. Na uhlíkových filtroch sa potom z vody odstraňuje kofeín, výluh bez kofeínu sa používa na dekofeinizáciu kávy. Potom sa zrná vysušia, aby dosiahli požadovanú hranicu vlhkosti. Ani jeden z týchto postupov však neodstráni z kávy všetok kofeín. V rámci viacerých výskumov bolo zistené, že obsah kofeínu je v bezkofeínovej káve rôzny.

Pozrite si obsah kofeínu v jednotlivých nápojoch TU.

Ľudia sa pri bezkofeínovej káve zvyčajne sťažujú, že káva má mierne kyslastú chuť a nemá ani zďaleka takú chuť ako klasická prekvapkávaná káva. Kyslosť bezkofeínovej kávy sa hlavne prejavuje pri káve odrody Robusta, ktorá je celkovo hodnotená ako menej kvalitná v porovnaní s Arabicou. Zrná kávy Arabica preto umožňujú výrobu kvalitnejšej a chutnejšej bezkofeínovej kávy. Pravidelné kyslé dávky nášmu telu neprospievajú a môžu spôsobiť celý rad zdravotných problémov od pálenia záhy, vredov, osteoporózy až po zápal močových ciest.

Kávičkujeme spolu už dva roky a my vás odmeňujeme

21.06.2016

Presne 3. júna 2014 sme spustili našu stránku www.kavickujeme.sk. Ako dvaja správni milovníci kávy sme spojili svoje sily a vytvorili tak internetovú stránku venovanú iba káve. V žiari reflektorov (rozumej v žiari tvojho monitora) sa ocitla káva so všetkým, čo sa s ňou spája a všetkým, čo ťa o nej zaujíma. Dva roky je celkom dlhá doba, ale ako vieš, dokáže utiecť [...]

Aké údaje si treba všímať na obale kávy?

19.05.2015

Každý máme svoju obľúbenú značku kávy, či už radšej nakupujeme celozrnnú kávu alebo už pomletú, na trhu máme na výber veľké množstvo značiek kávy a práve tento fakt nám výber neuľahčuje. Je na nás, či dávame prednosť zvučným značkám alebo si radšej pripravíme šálku kávy z miestnej pražiarne. V článku Dizajnovo najlepšie balenia kávy za rok 2014 sme [...]

Írska káva

03.04.2015

Už z názvu Írska káva je zrejmé, že jej pôvod treba hľadať v Írsku, konkrétne na západnom pobreží v meste Foynes. Tu si v roku 1943 Brendan O´Regan otvoril reštauráciu a kaviareň v budove terminálu letiska Shannon Airport. Vedenie zveril Joe Sheridanovi. V tom čase bola táto reštaurácia považovaná za jednu z najlepších reštaurácií v Írsku. V ten istý [...]

Marcel Ciolacu

Opakované rumunské prezidentské voľby už majú dôsledky. Končí premiér

05.05.2025 19:09, aktualizované: 19:32

Rumunský sociálnodemokratický premiér Marcel Ciolacu oznámil svoj odchod z čela vlády. Dôvodom je neúspech kandidáta vládnej koalície.

seniorka, zariadenie Jeseň, Banská Bystrica

Problém s nedostatkom opatrovateliek „látajú“ študentmi. Pre seniorov sú mladé posily spestrením

05.05.2025 19:00

Viac ako dvadsiatka študentov sa „točí“ v banskobystrických sociálnych zariadeniach v rámci svojej praxe v dvoch zmenách.

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj si v českom parlamente našiel čas na ukrajinské upratovačky. Vznikla fotka, na ktorú nezabudnú

05.05.2025 16:16

Ukrajinský prezident sa počas návštevy Česka venoval nielen oficiálnemu programu.

kavickujeme.sk

Všetko o káve čo nás zaujíma, lebo ju pijeme každý deň. Hovorí sa, že človek by mal robiť to, čo ho najviac baví. To vysvetľuje mojú záľubu ku káve a písanie rôznych článkov o nej :) Môžete ma podporiť aj likeami na fb facebook.com/kavickujeme

Štatistiky blogu

Počet článkov: 7
Celková čítanosť: 15253x
Priemerná čítanosť článkov: 2179x

Autor blogu

Kategórie